Posts

Showing posts from December, 2010

Farewell Two Thousand & Ten

Wow, beberapa jam saja lagi akan bertukarlah tahun 2010 ke 2011 =D Today, nak soseh2 about my 2010 ... Though, nothing special actually happened in this year. Sad, but true...
My 2010 wasn't a very good year I guess. It's neither worst. Perhaps it's a fair year for me. My 2010 it's all about farewell. Farewell to my study life, farewell to my University, farewell to my touch rugby girls, farewell to my course mate and Geng 9 friends, farewell to Kuala Lumpur, and lots more. 
Oh, dear ... Not a brilliant year, isn't it?
BUT! 
Masih ada yang best! Sebagai contoh, my convocation in October. That one is brilliant enough for me. Apart from that.....ar, apart from that....hurmmmm.... 
Okay, as for the most stupid thing that I did in this year is definitely rejecting my one and only opportunity to get a job and finally feels financially secure (tanpa menyusahkan orang lain) ... sigh~! Tapi bak kata orang Melayu, tak ada rezeki or ada hikmah di sebalik kejadian. (yeah,right.)
Ha…

Solat dan Sihat! (^^,

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Merujuk kepada perkara di atas (dah macam bunyi tulis surat rasmi, lak) but anyhow ... Today we're going to touch a little bit about what I have read today about "Solat Kebaikan dari perspektif Sains". Okay, the detail about the book will come later.
Now, Seperti yang kita yang beragama Islam dan insyaALLAH yang tidak beragama Islam pun tahu, Muslims perform their prayers 5 times a day and night. Seperti firman ALLAH dalam surah al-Anqabut ayat 45.
"Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu daripada al-Quran, dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar."
So, dalam solat yang kita kerjakan sehari2 tersebut merangkumi pergerakan-pergerakan berikut; berdiri (qiyam)membongkok (ruqu')sujudduduk (tahiyyat)Pergerakan solat yang sempurna melibatkan pergerakan yang sama untuk beberapa rakaat (kitaran). Di dalam buku ni dijalankan ka…

1 Muharram 1423 @ 7th Dec 2010 - Apakah?

Image
Assalamualaikum,
It was a lot and lots and lots and lots and lots some more and still coming..lots, lots, lots of FUN! I never thought it will be these much fun.
It was one worthwhile trip!!! Berbaloi2 RM60 ... Oh, itu pakej yea ... Memandangkan sekarang musim cuti sekolah, jadi pakej2 ini pun wujud.
It all begins on a one fine day, tetiba aku di'invite' dalam event untuk aktiviti Extrema ke Pulau Jerejak, Penang. Selama aku dah balik bermastautin semula di Penang ni tak pernah pun pergi Pulau Jerejak tu. Yang aku sedia maklum pun Pulau tu dulu, tempat sekolah budak2 nakal. Sekarang dah jadi Spa u'ols! hahahaha and wujudlah JEREJAK RAINFOREST RESORT ni dan tidakku sangka aktiviti yang disediakan di sini pun sangat BEST!!!
Tengoklah gambar-gambar ni =D





Khutbah Terakhir Rasulullah

Image
Wahai Manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengi…