Posts

Showing posts from 2008

OnE of My FaVoUriTe PoEm

Image
KEPASTIAN TUHAN

Dua kubur bergandingan
ketika hayat masih ada
mereka suami isteri bahagia
rumput-rumput tumbuh meliar
tiada mejar menggagah
tenang menunggu anak pejuang pulang ziarah

Anak pejuang di rantau
tiada dosa pada ayah, pada ibu, pada keluarga
pada bangsa, pada negara
setitis tinta dari insan berkata
kau berpenyakit kusta
bumi ini haram bagimu

selama-lamanya bagi insan
bukan selama-lamanya bagi Tuhan
kenapa takbur?
siapa takbur pasti lebur
DIA maha mengetahui
perikemanusiaan perintah Tuhan untuk insan

Esok pasti datang
tepat pada waktunyainsan dapat tentukan
ini kepastian Tuhan
tapi corak esok bagaimana?
insan hanya bisa menduga
Tuhan yang memastikannya

kubur bergandingan lebih kuat panggilannya
tinta tersurat akhirnya cair
darah yang sama terus mengalir


Sajak oleh Ruhi Hayat, Kuala Lumpur, Dis 1971

LIE TO ME (-_-,)

Image
Can be consider as the best song I ever heard dis year... The lyric is beautiful ... Actually, Ne-yo new album YEAR OF THE GENTLEMAN is a must-getta item this year. All the song can be the best song...We, have been introduced by his hit single from the album, CLOSER and MISS INDEPENDENT ... and then, come MAD ... You can see a lot hit single in one album ... I'd listen to all of his song in the album, really no regret! LIE TO ME wud be the next hit! You all got to check the music, very melodic and has its own energy...The combination of an old music with the new groove...Actually, he really gud in mash with music and the most important thing is, itWORKS! You'll agree when you listen to his song I'M SORRY from his previous album I guess.

Love His work for this album YEAR OF THE GENTLEMAN ... two thums-up to NE-YO for done a very gud job in this album.

Songs in the album :

Back To What You Know
Closer
Fade Into The Background
In The Way
Let's Just Be
Licking My Fingers
Lie To Me

- Demam Chenta? -

Hehe, suka-suka nak kabor...
Aku demam secara tiba-tiba semalam ... Entah lor nape ... Maybe sebab terlebih kuat wat keje plus selalu tido lambat menyiapkan novel (mlm2 senang dapat ilham, ngeee) ... huahuahua... Let's see wut I did yesterday, bangun pagi jog atas mesin tuh about 3km then cuci keta ayah aku (well, surprise utk dia coz dia balik aritu) then tolong mak aku mengemas umah, all done non stop...Habis semua keje terus badan aku sejuk semacam, rasa tak sedap mula merayap2 ke seluruh badan... Haih~ tak leh jadi nih, aku pun makan panadol then berselimut...serasa aku dah lama aku berselubung tapi still tak berpeluh2 ... Dahlah malam tu nak drive gi amik ayah aku ... camno tu? Tapiku gagahkan diriku ini untuk terus sihat sekejap ... Malam tu makan lagi panadol actifast, tertido kejap ... Then, ayah aku call dia dah kat Parit Buntar ... So, kena bersiap sedia ... Aku terlajak tido tapi still aku bangun dan gi amik ayah aku together wit my mom la ... Kuar2 kete aku terlanggar b…

-NoT FeeLiNg So GuD-

Tahap kemalasan yang melantun-lantun utk meng'update' blog aku semakin menjadi-jadi...Tetambah lak ngah tak de bnd yang nak diceritakan...I'm buzy doing other thing...Edit my novel to be exact...tapi ari ni rasa low sangat... tak bersemangat...malas nak buat apa pun arini...nak duduk dalam bilikku ini dan bergelap bersama2 ari (wah~!)

Hurm, last nite ada berita tak baik sikit...It supposed to be a very happy holiday tapi tak jugak...all plan rusak! My bro's houz in Pasir Gudang, JB kena masuk pencuri...pencuri ni nak masuk pun tak blh ke pilih ari2 yang best skit (kureng sungguh!) Memandangkan kakak ipar aku dan anak2 dia kat sini, so rumah tu kosongla...lama gaks, abg aku laks sekang kat Yanbu' Saudi Arabia (Dia dah start working there) So terkontang-kontingla umah tu tanpa bertuan sekejap...Ada rondaan dibuat tapi rasanya dah nama pun pencuri, dia trace la tu agaknya time bila polis wat rondaan, malangnya dia pecah masuk ikut tingkap bilik (dah rosak tingkap...) …

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Image
SaLam AiDiLaDhA To All My FwEnZ...

Berkorbanlah anda untuk sesuatu yang boleh membawa kebaikan...Jangan berkorban untuk sesuatu yang sia2 atau dalam bahasa lainnya lagha (kerja yang sia2 la maknenye tu..hehe)

LuRvE,
-AiSyA-

Breaking News - Meet the MOM?

Image
Today, another pathetic day for Aisya...

Well, hari ni Aisya and her sis-in-law pergi ke gerai pakcik dekat dengan umah dia untuk membeli kuih-muih...While in the car, they were talking about this guy she admired so much! She said to her sis she had made up her mind...She will take dis guy out of her system...Dalam pada dok bercakap tu, sampai2 je kat gerai pakcik tu, guess wut!? Dat guy together wit his MOTHER were there...tgh beli kuih juge...Tak pernah2 selama ni aku jumper dia ni selain daripada kat kompleks sukan tu, kali ni dalam pada aku dah tak nak jumpa dia...Jumpa kat gerai pak cik tu pulak! Plzzzzzz, stop testing me!!!
Hurm...So, she was like going hysterical in the car...So, her sis finally dapatlah tgk guy yang diminati oleh adik iparnyer itu...Pada dia taste adik iparnyer ni mmg tak penah silap tapi tu yang tak pernah nak dapat tuh!!! Akakakakakaka...Haih~! Marah!

My another wish is granted...yang mana aku nak sangat tgk dress up dia....yerla, balik2 tgk dia jog, suar pende…

...there goes my chance (yg entah ke berapa kali)

Image
I hate myself... I dunno la, trauma masa sekolah dulu wat aku cam takut nak approach guy yang aku suka...and its like stuck wit me till today...

Yesterday, I was walking right beside dis guy but i dun noe why i cant even look at him and say juz a simple "hye" ... Very stressful when i think about it... Itu antara jarak yang paling dekat aku ngan dia setakat nih! Kepala aku ni berat gilew nak pandang dia ke...aku tunduk jew cam besa mengadap trek yang berutu tuh...I think I'm not gonna make it...I juz cant do it...No matter how hard I try to push myself still I got dat "fear" coming over me everytime I try to approach someone I admire...
So, I guess I juz let it go as usual...harhar...sedey sebenarnye...sigh~!

I think it'll be great if im not seeing him for this time being...yeah, to get him out of my system...At least, I can go back to where I was...I actually had pulled this guy out of me but hurm, i bumped to him back and it happened last month kan...so, da…
7 fakta tentang saya :

1. I lurve to listen to music and dance to d groove kalau rasa nak buat camtulah. Ngeee~

2. I stop approaching guy yang aku minat since the tragedy in 1998 ... Aku form 1 masa ni...hehehehe...If I like someone i'll juz keep it inside (love lockdown...), Perhati dari jauh...Kalau melepas aku sedey, tapi padan muka! =P (So, now you all noe...alrite..)

3. Bila aku tension aku menari...menarilah cam org gila...melepaskan geram...harhar...Then, cari tempat yang tenang, mendekatkan diri pada tuhan (talk to HIM, anyway i have no one to listen)...menangislah sepuas hati masa tu..hurm...

4. Lurve to cook but tak pandai sangat...lurve to bake tapi still in learning process...alwiz risau akan diriku yang tak cukup sifat as a women nih...harhar...

5. Bab2 hafal jalan aku mmg fail! huahuahua...so, aku sentiasa sesat semasa kat KL harhar...tapi lama2 aku okey but then dah kena pindah Penang...kena hafal plak jalan kat sini...MARAH!

6. Aku suka shopping!!! Tapi I alwiz do a lot…

-Beau Quotes-

Image
MyNiceSpace.com


SoMetHiNg FoR SoMeOnE I AdMiRe FrOm AfAr

Sesuatu yang datang daripada hati
Sukar bagi diri fahami
Sejauh mana ia pergi
Sejauh itu kita akan terus berlari
Seakan Mengejar sesuatu yang tidak pasti
Di kala segalanya di sisi
Hilang kemanisan yang pernah digilai
Di saat diri sepi
di situ pencarian mulai kembali
Segar menerpa yang dulu dibuangi
Hingga di satu masa tiada lagi
Mahu kanan ataupun kiri
Hanya sepi menemani diri
Tersentak diri lantas menangis
Menagisi sesuatu yang takkan kembali

Sesuatu yang datang daripada hati
kian hari hebat menari
Terus memberi harapan yang tidak pasti
kembali diri menagih lagi
janji palsu mainan hati
ku pegang semua yang ku miliki
sampai nanti tiada yang pergi
sampai nanti tiada ku sepi
Hadir kau pelengkap diri
setia pengikat
andai engkau pemberian Illahi
hebat ku sekat
andai kau sekadar mimpi




p/s : Saja2 suka...kalau rima tak betul harap maap...ikut suka ati aku jew ni...wuts important come right from my heart okey....terus jotted down here...hummm

Mat VS Cikgu

Guru tadika :Anak-anak, nampak tak pen ini?
Murid-murid : Nampak cikgu.
Guru tadika : Pen ada kan ?
Murid-murid : Ada cikgu.

Kemudian guru tadika tadi memasukkan pen itu
ke dalam poket dia dan kemudian bertanya lagi..

Guru tadika : Anak-anak,nampak tak pen?
Murid-murid : tak nampak cikgu.
Guru tadika : pen ada tak?
Murid-murid : tak ada cikgu.
Guru tadika : Anak-anak nampak Tuhan tak?
Murid-murid : tak nampak cikgu.
Guru tadika : Tuhan ada tak?
Murid-murid : tak ada cikgu.

Guru tadika itu sangat gembira kerana tujuannya untuk mempengaruhi kanak-kanak itu berjaya. Tetapi.. dalam kumpulan kanak-kanak itu ada seorang budak yang nakal tapi pintar yang bernama Mat lalu dia pun mengangkat tangan...

Mat : Cikgu, boleh saya cakap sesuatu?
Guru tadika : Boleh,mari ke depan.
Mat : Kawan-kawan nampak cikgu tak?
Murid-murid : nampak.
Mat : cikgu ada kan ?
Murid-murid : ada.
Mat : Kawan-kawan nampak otak cikgu tak?
Murid-murid : tak namp…

-TREK DITUTUP!-

Image
Hantu betullah! Sibuk laks sekolah aper tah nak buat sukan kat pusat sukan tuh...Dengan yang demikian, trek pun ditutup...bila trek ditutup, dats mean kena jog kat luar...bila kena jog kat luar confirm he's not gonna come...arini, he's not jogging (ntah ler aku tak nampak pun dia...)

Itu jelah laporan untuk ari ini...hahahaha...

I dun noe la, sometime i dun feel likepursuinghim or anything dat related to it...I juz wanna go easy wit this one, tak nak hasty sangat...let i go wit the flow...becoz in a time im too focus on it, I'll lose him (MARAH!) Is this juz another test for me? I dun noe whether it simply physical attraction or it is truly love come from inside...well, as far as i concern my truly deeply love kinda type aweady gone wit my first one...he took it away...he ruined it...I dun think a guy after him have the same easy devoted love from me...They have to show me something...I dun noe, something yang meyakinkan aku they are the right one for me and im not going to …

Wut Happened to me today? wink*~!

Hurm...mula2 aku nak gelak dulu...WAHAHHAHAHAHAHAHA...kahkahkahkah...kuikuikuikui....

Hurm, okay...

If u all already noe bout my morning activity which is jogging wit my father, maybe some of u la might noe da story...huhu...semuanya bermula masa cuti lepas sem 2 dulu...I jog and then cam besa ar, sambil berjogging tgk sekeliling...mata digunakan untuk melihat keindahan alam...hehehe..sekali aku tertengok one fine guy i shud say (salah guna dah ni...huhuhu). So, i start to admire him...he's of coz quite a catch ler...tgk ler sape yg pilih (wah~! bangga...) Meh aku gitau skit ciri2 dis guy...hensem tu oklah...tapi tak derla sampai nak terkuar bijik mata aku ni tgkkan, tak delah sampai tahap tu...he juz ... hurmm...my type?(ngeeee....) Body dia hurm, juz nice...juz da way i like it ... So, aku bersemangatlah nak berjogging setiap pagi for the sake to see dis guy everyday... sampai satu ari tu dis guy jog melepasi aku, aku terbau sekejap minyak wangi dia(g jog pun pakai minyak wangi ke…

NoVeL - NoVeL - NoVeL

Hurm...seeing everyone's talking load bout making their own novel aku pun terpikir aku punyer novel yang agak pelik coz tajuk in english citer bhs melayu...huahuahuahua..."Say it isnt so" kalau buat cheese tu leh jadi cheese yang termahal sbb lama diperam(ke wine?)...haih~!

So, can u , anybody lend me a hand???...boleh tak bagi aku info serba sedikit ttg how exactly a pregnant women deal wit bone cancer? Dia tak nak gugurkan tapi cancer of coz ada proses scanning2 bagaikan, CT scan, MRI, Bone Scan...kimoterapi...then ubat dia tuh aper tah mula ngan huruf M ... Methroxate? Aku pun dah lupa...Kajian yg aku buat pun aku dah lupakan sebab give up punya pasal...but story tu mmg dah panjang sangat...Impianku, nak citer tu sampai tahap di'movie'kan..Wah~!
Dis women tak nak gugurkan coz she's gonna die...dia sygkan husband dia tak nak nanti husband dia tgl sorang...at least kalau der baby diorang nanti, adalah jugak husband dia teman (gitulah gamaknye..) Her doctor o…

My P.O.V - Shontelle her T-shirt song?

Shontelle Lyrics
T-shirt Lyrics

Have you heard Shontelle song wit the title T-Shirt? I think dat song is cute thou she a lil bit quirky in d video if you watched her vd then you noe exactly wut i mean...In the video she kept her gurlfrens waiting for her while she try all of her clothes on and as wut she said she felt not fit of all her clothes she cant do anything rite without her bf around(yeah, sound silly but still cute...hehe) Suddenly, she's in her bf apartment with her bf t-shirt?? if I'm her bf I dun think I'm gonna stay with her for a long time...can't stand such attention...huhuhu...man, juz imagine you're away but then after u came back there she is wit yur t-shirt on? I mean, come on...she went over your stuff...really annoying....I dun like peeps go over my stuff witout my permission...kepangatangan aku tuh! but anyway, this song does cute juz look at the lyric...hehehe...I think the singer also cute, dun get me wrong ... Men still in major...erm...

Dis k…

-Me TriP tO GeNtiNg, PD & MaLaCcA-

Image
-HeRe Me CoMe-






-Barisan my precious princes and princess-




-This all the fun face we had back there...Hell great there!-




-Familia Photo...Hurm, all choc...we never planned it...-




-Now, here comes the fun...But unfortunantely not really try anything la but solero, sure naikla...tu pun masa dah nak dekat balik...malam...the nite chill plus the chilling dat come from inside (well, that was my first time) Hurm...I am shacking very badly after came down from dat live-taking wannabe thingy! huh! But still it is fun.-



-Hurm, this one shud be up there...but doesnt matter...Hurm, enjoy!-

After going to Genting...we all balik umah releks2 kejap...Then, tomorrow we all headed to PD...In PD, im not sure if i enjoy being there...we, actually stayed in Ilham Resort...its a beautiful resort plus the room is cool ... it looks like an apartment to me... very nice... but unfortunately, there a lot of flies in the cafeteria which i kinda hate most back there...So, after lunch its already late for lunch. I gues…

Something to Learn ...

Image
1. KETIKA MENCARI CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita
Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis,
tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA AKAD NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu,
tetapi menikah di hadapan Allah

4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda,
kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.

5. KETIKA MALAM PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah.
Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga,
tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan,
tapi sebal…

MINTAK PERHATIAN GURLZ!!!

Because of recent abductions
in daylight hours, refresh yourself
of these things to do
in an emergency situation...
This is for you,
and for you to share
with your wife,
your children,
everyone you know.
After reading these 9 crucial tips ,
forward them to someone you care about.
It never hurts to be careful in this crazy world we live in.

1
. Tip from Tae Kwon Do :
The elbow is the strongest point
on your body.
If you are close enough to use it, do!

2.
If a robber asks for your wallet and/or purse,
DO NOT HAND IT TO HIM .
Toss it away from you....
chances are that he is more interested
in your wallet and/or purse than you,
and he will go for the wallet/purse.
RUN LIKE MAD IN THE OTHER DIRECTION!
3. If you are ever thrown into the trunk of a car,
kick out the back tail lights and stick your arm out the hole
and start waving like crazy.
The driver won't see you, but everybody else will.
This has saved lives.

4. Women have a tendency
to get into their cars
after shopping, eating, w…