Posts

Showing posts from 2010

Farewell Two Thousand & Ten

Wow, beberapa jam saja lagi akan bertukarlah tahun 2010 ke 2011 =D Today, nak soseh2 about my 2010 ... Though, nothing special actually happened in this year. Sad, but true...
My 2010 wasn't a very good year I guess. It's neither worst. Perhaps it's a fair year for me. My 2010 it's all about farewell. Farewell to my study life, farewell to my University, farewell to my touch rugby girls, farewell to my course mate and Geng 9 friends, farewell to Kuala Lumpur, and lots more. 
Oh, dear ... Not a brilliant year, isn't it?
BUT! 
Masih ada yang best! Sebagai contoh, my convocation in October. That one is brilliant enough for me. Apart from that.....ar, apart from that....hurmmmm.... 
Okay, as for the most stupid thing that I did in this year is definitely rejecting my one and only opportunity to get a job and finally feels financially secure (tanpa menyusahkan orang lain) ... sigh~! Tapi bak kata orang Melayu, tak ada rezeki or ada hikmah di sebalik kejadian. (yeah,right.)
Ha…

Solat dan Sihat! (^^,

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Merujuk kepada perkara di atas (dah macam bunyi tulis surat rasmi, lak) but anyhow ... Today we're going to touch a little bit about what I have read today about "Solat Kebaikan dari perspektif Sains". Okay, the detail about the book will come later.
Now, Seperti yang kita yang beragama Islam dan insyaALLAH yang tidak beragama Islam pun tahu, Muslims perform their prayers 5 times a day and night. Seperti firman ALLAH dalam surah al-Anqabut ayat 45.
"Bacalah serta ikutlah (wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu daripada al-Quran, dan dirikanlah sembahyang (dengan tekun); sesungguhnya sembahyang itu mencegah daripada perbuatan keji dan mungkar."
So, dalam solat yang kita kerjakan sehari2 tersebut merangkumi pergerakan-pergerakan berikut; berdiri (qiyam)membongkok (ruqu')sujudduduk (tahiyyat)Pergerakan solat yang sempurna melibatkan pergerakan yang sama untuk beberapa rakaat (kitaran). Di dalam buku ni dijalankan ka…

1 Muharram 1423 @ 7th Dec 2010 - Apakah?

Image
Assalamualaikum,
It was a lot and lots and lots and lots and lots some more and still coming..lots, lots, lots of FUN! I never thought it will be these much fun.
It was one worthwhile trip!!! Berbaloi2 RM60 ... Oh, itu pakej yea ... Memandangkan sekarang musim cuti sekolah, jadi pakej2 ini pun wujud.
It all begins on a one fine day, tetiba aku di'invite' dalam event untuk aktiviti Extrema ke Pulau Jerejak, Penang. Selama aku dah balik bermastautin semula di Penang ni tak pernah pun pergi Pulau Jerejak tu. Yang aku sedia maklum pun Pulau tu dulu, tempat sekolah budak2 nakal. Sekarang dah jadi Spa u'ols! hahahaha and wujudlah JEREJAK RAINFOREST RESORT ni dan tidakku sangka aktiviti yang disediakan di sini pun sangat BEST!!!
Tengoklah gambar-gambar ni =D





Khutbah Terakhir Rasulullah

Image
Wahai Manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan diatas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba,oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dan dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengi…

Bila orang tegur ... (~_~!

Image
"Aisya, kenapa dah naik badan ni? Tak nak besar lagi, nanti tak cantik."

"Aisya, dah berisi sekarang."

and adalah lagi beberapa teguran yang tak appropriate untuk dikongsi bersama anda2 =D
Paling tak tahan bila ditegur oleh nenek yang mengasuh anak sedara aku. Yang aku jumpa pun rasanya setahun sekali kot, wuuuuuu~ T.T

Aku hanya membalas dengan senyuman... =(



So, apa yang berlaku kemudiannya? Kepada yang tidak mengetahui, insan yang bernama Nur Aishah (akulah!) pantang ditegur tentang berat badannya. Oh, dia sangat obses dengan body shape and weight. fuh~!

Dengan itu, dia pun bertekad untuk mengurangkan berat badan dan mengembalikan body-nya yang dahulu. Oh, she is so determine now...There's no turning back.

Since, sekarang aku dah menjadi pemastautin tetap kat umah parent aku ni, jadi keselesaan untuk makan sesuka hati tidak lagi mempunyai batasan. Kalau macam dulu, duduk asrama memanglah ada kebebasan untuk makan tapi makanan plak yang sukar untuk diperolehi in term…

Oh, dear!

Once again, always something to watch on the TV but still they have to have something that will make you stay tuned ... and luckily one reality tv show does just that!

Hooked on you Legacy - So You Think You Can Dance (S6) ... Brace yourself ladies (^_______^!




Pebble and Bambam ... Cool, eh?Oh, god!






Absolutely mind blowing ... right? erk~





No, don't cry...I'll be your guardian angel..hahaha =p ... Sweet couple, aren't they?




Oh! How can I forgot the HOT one ... Look at that face. (~_~!


Alright, enough of Legacy ... Want to see more? Catch them on AXN (701 on Astro) every Saturday at 8pm. Wah~ Tetiber promote. =p

Alright, till then
-ToOdLeZ-


p/s : Faer, aku dah gunapakai saranan ko ... hahahaha

Chinta...kah?

Image
Assalamualaikum semua,

Kali ni nak berdiskusi tentang drama yang popular (kot) kat tv3 nun - CHINTA


Minggu ni adalah minggu terakhir drama tersebut, makin nak habis makin touching pulak cerita tu. Bagaimanalah untuk seseorang menghadapi situasi yang sama seperti Saadatul Saadiah yang merupakan salah satu watak dalam cerita tersebut. Watak seorang isteri yang berkorban untuk kebahagian suaminya dan keluarga mertua. Pergi meminang bakal madunya sendiri.
Part yang paling touching sekali pada aku masa scene dalam bilik air tu - Selepas kejadian dia pergi meminang Chinta untuk suami dia. Hancur luluh gamaknya hati dia tapi depan semua orang tersenyum je.

Ada beberapa karakter dalam cerita berkenaan yang mendatangkan tanda tanya pada aku. What's it like to deeply in love with someone? Is it that bad? Sampai terbayang-bayang. Bila tak dapat tu, teringat2 sampai dah kawin pun still tak boleh lupakan. Sampailah sesuatu kejadian menimpa diri baru nak commit to current marriage, is this stuff re…

Make Me Strong

Best song by Sami Yusuf for his new album 2010 Wherever You Are ... Really gonna touch you deep inside.



He also did a song in Bahasa Malaysia. Of course there are also a combination of many languages. There are English, Urdu and Farsi. Want to listen to those song? I already attached the song to my playlist for both Make Me Strong and No Word is Worthy. Happy listening! (^^,


I know I'm waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You'd tell me out aloud
That on that day I'll be ok
But we'll never know cause
That's not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I've lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I'm waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one myste…

Apalah sangat bercinta

I love you tapi takut nak bagitau, takut nanti you tak terima dan I pulak dapat malu tapi kalau I tak bagitau, in case you pun ada hati kat i (sama2 malu nak bagitau) sampai bila pun kita takkan tau perasaan masing2. Takpun, kalau i tak bagitau, macam mana nak hidup dengan tenang tetambah kalau tau you disambar orang lain.

Rasanya, ramai kot yang berperasaan macam statment kat atas tu. Aku pun tidak terkecuali .. Ooopss!

Tapi kalau nak difikirkan, apalah sangat dengan nak meluahkan perasaan bagai. Kita perempuan, biasalah ada sifat malu tu, yang tak ada sifat malu tu yang perlu dihairankan. Jadi normal untuk tidak memulakan sebarang persoalan tentang menjalinkan hubungan dengan seorang lelaki. Mungkin ada yang dilafazkan secara gurauan (tapi really mean it) but still, pihak yg lagi satu tu pasti menganggap itu satu gurauan.

"wei, ko ni pehallah bujang lelama, kawin ngan aku jela. Nak jadi bujang terlajak ke?"

Ok statement kat atas tu tiada kaitan dengan aku.

What i was trying to …

I could fall in love

I could lose my heart tonight
If you don't turn and walk away
'Cause the way I feel I might
Lose control and let you stay

'Cause I could take you in my arms
And never let go

I could fall in love with you
I could fall in love with you

I can only wonder how
Touching you would make me feel
But if I take that chance right now
Tomorrow will you want me still

So I should keep this to myself
And never let you know

I could fall in love with you
I could fall in love with you

And I know it's not right
And I guess I should try to do what I should do
But I could fall in love, fall in love with you
I could fall in love with you

Siempre estoy sonando en ti
Besando mis labios, acariciando mi piel
Abrazandome con ansias locas
Imaginando que me amas
Como yo podia amar a ti.

So I should keep this to myself
And never let you know

I could fall in love with you
I could fall in love with you

I could fall in love, I could fall in love
With you...



Hatiku bukan di sini

Dah sampai di Kuala Lumpur dari Pulau Pinang.

Sangat teruja sebab nak jumpa kawan-kawan. Nak melakukan aktiviti2 yang pernah dibuat bersama.

Kelmarin pergi Serdang jumpa nyang tiri aku, tak beraya lagi dengan dia...So pergilah melawat dia kat sana. The only granny I have. So, rasa macam nak jengok selalu tu ada sebab aku tak pernah ada peluang berbuat demikian dengan tok dan nek aku dulu =(

Dalam perjalanan ke sana lalulah tepi UPM. Tak taulah kenapa aku rasa sangat belong there. Maybe because aku study kat sana, 3 tahun kat sana tapi perasaan ni tak macam aku di KPTM dulu. Rasa sedih lalu sekitar ladang. Masa nak pegi amik jubah ari Sabtu aritu masuk main gate pun rasa cam sangat sayu, kenapa nak emosi ni?

Tapi bila bercakap pasal bekerja di KL, aku jadi macam acuh tak acuh. Aku rasa i dont belong here. Tak taulah, nak kata aku tak biasa keadaan kat KL ni aku spent my teenage life kat sini kowt ... Sedikit sejarah aku, aku stay di Penang sampai aku form 2 je, itu pun setengah tahun. Afte…

Oh, no!

Image
People!!!

Selama aku spent time menganggurkan diri kat umah, tak de satu rancangan pun yang boleh buat aku stay depan TV dan buat aku tertunggu next week (sambungannya....) oklah, except for glee, desperate housewife, Americas next top model all those in 711 channel ... Yang aku maksudkan cerita melayu. But suddenly this story make me stick in front of the tv sampai habis!



Heeeeee (^^,

Kenapa cerita ni best??? ... hurm, sebab Sharifah abu salem kot...hahaha, cerita seorang lelaki teraniaya sebab nak cover hutang nyawa bapanya. Quiet interesting jalan ceritanya, so far semuanya menarik minat aku , tak silap baru episod ke 3 tapi aku ada masalah sikit dengan "videoclip 3 minit" yang ada dalam cite ni ... BOSAN!

definisi videoclip 3 minit - Di mana apabila berlaku satu emosi yang mana sedih sebagai contoh akan kuar muzik sedih dan diiringi dengan shot yang membuang masa iaitu pelakon akan termenung dalam 2,3 minit tanpa membuat apa2. (^_______^)

Hurm, tapi sangat rindu nak nonton sa…

Marilah kembali kepada Al-Quran

Assalamualaikum w.b.t

Pada entri kali ini tak nak lagi bercakap pasal jiwa dan emosi serta perkara2 lain yang hanya berkait dengan diri aku semata. (me...me...me...and me!).

Alright, perkara yang aku nak taipkan kat sini tidak ada kena-mengena dengan mana2 parti atau yang sewaktu dengannya. Aku pun tak berapa suka sangat berpolitik apatah lagi membualkan hal2 yang berkaitan dengan politik tersebut.

Memandangkan aku ni jenis curious suka je membaca apa segala jenis post yang di'post'kan oleh orang sama ada di Facebook atau di Blog masing2, aku jadi tension sendiri bila ada yang sengaja menyebarkan lagi 'benda2' yang boleh meruntuhkan lagi institusi Melayu yang mmg dah rapuh ni plus memberi contoh yang tidak baik berkenaan Islam atas tingkah kita org Melayu Islam itu sendiri. Aku bukan nak complaint tapi mmg nak COMPLAINT pun sebab agaknya aku dah fed up kot ... apa kata korang g pinjam ke, beli ke buku "Agenda Yahudi Menakluk Dunia" daripada korang dok baca blog…

Self Project #1 DELAYED!

Assalamualaikum w.b.t

(Heee, mode sopan - puasa,puasa)

Okey, unfortunetely I have bad news for myself and kengkawan blog yg mengikuti perkembangan project aku ... sigh~

Wuuuuuuu~
Kenapakah?

Okay, seperti yang telah aku terangkan di dalam entri aku yg sebelumnya ... Aku kan tengah berusaha dan memberikan diri aku 2 minggu untuk master main lagu Yiruma tu tapi sedang aku syok2 berlatih sekali ada key yang dimainkan tiada pada organ aku ... which is the high pitch ... Aku yg buta piano ini tidak langsung tahu nak alter note yang ada ... Aku agak frust jugak sebab aku dah sampai minit 1:16 dah by the time ... I need a bigger organ yang ada lebih daripada 4 octave (itulah yang dikatakan dalam internet) hehehehe =p ... Which mean im gonna need my brother punyer yang berada di KL ... So, how is that gonna happen?
Berjanggut nak tunggu pergi sana, bulan 10 lah gamaknye...dah tu aku tak tau macam mana aku time tu, adakah aku masih mahu meneruskan dengan projek tersebut? Darn! always something stop…

Self Project #1

Since aku tak ada kerja ... Daripada menganggur tak buat apa, aku plan untuk men'set up' beberapa aktiviti tak formal untuk diri aku lengkapkan dalam masa sepanjang aku tak bekerja ni la...huhuhu

By the end of all the activities, apa yang aku akan dapat adalah SATISFACTION (^______^)

So, for my number one project I will learn to play a piano!! Ahah!

Bukannya aku nak belajar sampai tahu note segala, it's just for one song only which is Lagu Yiruma bertajuk River Flows in You ... Se'best' tajuknya, lagu dia pun best juge =D
I will challenge myself to get all the note right for only 14 days ... Adakah aku akan berjaya? nantikan jela... Andai kata aku berjaya, aku akan meng'upload'kan video aku memainkan lagu tersebut ke dalam youtube dan mempertontonkan kepada anda semua...huhuhu =D

for my 2nd project, yang itu nanti dulu ... Aku kena fulfill misi project pertama.

Actually, semua project ni adalah aku punya list of things-to-do-at-least-once in-my-life =p

Okey, utk…

Bagaimana dengan bahagianku?

Pemergian aku ke JB kali ini, tidak seperti kebiasaannya. Kali ni penuh pengisian. Sesuatu yang buat aku berfikir2 sampai terpancar kot ke muka aku ni sebab anak sedara aku datang kat aku and tanya "Mak su, kenapa mak su camni (sambil wat muka sedey)?"
Aku tak dapat nak jawab sebab tiap kali nak cakap rasa nak nangis. Then, abg aku lak tanya soalan yang sama. ak simply phrase "I've seen a lot today." Bila abg aku tanya apa yang aku nampak. aku cakap "LIFE!".

Mari start cerita.

Pada hari Sabtu (31/7/2010), aku berada di umah tok aku untuk kenduri sempena menyambut Ramadan, abang aku yang organize majlis tu di umah tok aku ... Majlis ni secara tak langsung dapatlah menemukan sepupu2 semua since atuk aku pun dah takde, so jarang dah semua balik ke umah atuk aku di Larkin nun ... So, ni salah satu nak bagi semua adik-beradik berkumpul. Pagi tu merewang, and petang tu my parent and I dan jugak sorang makcik aku ni nak pergila melawat sedara mak aku dekat tmn…