Posts

Showing posts from December, 2008

OnE of My FaVoUriTe PoEm

Image
KEPASTIAN TUHAN

Dua kubur bergandingan
ketika hayat masih ada
mereka suami isteri bahagia
rumput-rumput tumbuh meliar
tiada mejar menggagah
tenang menunggu anak pejuang pulang ziarah

Anak pejuang di rantau
tiada dosa pada ayah, pada ibu, pada keluarga
pada bangsa, pada negara
setitis tinta dari insan berkata
kau berpenyakit kusta
bumi ini haram bagimu

selama-lamanya bagi insan
bukan selama-lamanya bagi Tuhan
kenapa takbur?
siapa takbur pasti lebur
DIA maha mengetahui
perikemanusiaan perintah Tuhan untuk insan

Esok pasti datang
tepat pada waktunyainsan dapat tentukan
ini kepastian Tuhan
tapi corak esok bagaimana?
insan hanya bisa menduga
Tuhan yang memastikannya

kubur bergandingan lebih kuat panggilannya
tinta tersurat akhirnya cair
darah yang sama terus mengalir


Sajak oleh Ruhi Hayat, Kuala Lumpur, Dis 1971

LIE TO ME (-_-,)

Image
Can be consider as the best song I ever heard dis year... The lyric is beautiful ... Actually, Ne-yo new album YEAR OF THE GENTLEMAN is a must-getta item this year. All the song can be the best song...We, have been introduced by his hit single from the album, CLOSER and MISS INDEPENDENT ... and then, come MAD ... You can see a lot hit single in one album ... I'd listen to all of his song in the album, really no regret! LIE TO ME wud be the next hit! You all got to check the music, very melodic and has its own energy...The combination of an old music with the new groove...Actually, he really gud in mash with music and the most important thing is, itWORKS! You'll agree when you listen to his song I'M SORRY from his previous album I guess.

Love His work for this album YEAR OF THE GENTLEMAN ... two thums-up to NE-YO for done a very gud job in this album.

Songs in the album :

Back To What You Know
Closer
Fade Into The Background
In The Way
Let's Just Be
Licking My Fingers
Lie To Me

- Demam Chenta? -

Hehe, suka-suka nak kabor...
Aku demam secara tiba-tiba semalam ... Entah lor nape ... Maybe sebab terlebih kuat wat keje plus selalu tido lambat menyiapkan novel (mlm2 senang dapat ilham, ngeee) ... huahuahua... Let's see wut I did yesterday, bangun pagi jog atas mesin tuh about 3km then cuci keta ayah aku (well, surprise utk dia coz dia balik aritu) then tolong mak aku mengemas umah, all done non stop...Habis semua keje terus badan aku sejuk semacam, rasa tak sedap mula merayap2 ke seluruh badan... Haih~ tak leh jadi nih, aku pun makan panadol then berselimut...serasa aku dah lama aku berselubung tapi still tak berpeluh2 ... Dahlah malam tu nak drive gi amik ayah aku ... camno tu? Tapiku gagahkan diriku ini untuk terus sihat sekejap ... Malam tu makan lagi panadol actifast, tertido kejap ... Then, ayah aku call dia dah kat Parit Buntar ... So, kena bersiap sedia ... Aku terlajak tido tapi still aku bangun dan gi amik ayah aku together wit my mom la ... Kuar2 kete aku terlanggar b…

-NoT FeeLiNg So GuD-

Tahap kemalasan yang melantun-lantun utk meng'update' blog aku semakin menjadi-jadi...Tetambah lak ngah tak de bnd yang nak diceritakan...I'm buzy doing other thing...Edit my novel to be exact...tapi ari ni rasa low sangat... tak bersemangat...malas nak buat apa pun arini...nak duduk dalam bilikku ini dan bergelap bersama2 ari (wah~!)

Hurm, last nite ada berita tak baik sikit...It supposed to be a very happy holiday tapi tak jugak...all plan rusak! My bro's houz in Pasir Gudang, JB kena masuk pencuri...pencuri ni nak masuk pun tak blh ke pilih ari2 yang best skit (kureng sungguh!) Memandangkan kakak ipar aku dan anak2 dia kat sini, so rumah tu kosongla...lama gaks, abg aku laks sekang kat Yanbu' Saudi Arabia (Dia dah start working there) So terkontang-kontingla umah tu tanpa bertuan sekejap...Ada rondaan dibuat tapi rasanya dah nama pun pencuri, dia trace la tu agaknya time bila polis wat rondaan, malangnya dia pecah masuk ikut tingkap bilik (dah rosak tingkap...) …

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Image
SaLam AiDiLaDhA To All My FwEnZ...

Berkorbanlah anda untuk sesuatu yang boleh membawa kebaikan...Jangan berkorban untuk sesuatu yang sia2 atau dalam bahasa lainnya lagha (kerja yang sia2 la maknenye tu..hehe)

LuRvE,
-AiSyA-

Breaking News - Meet the MOM?

Image
Today, another pathetic day for Aisya...

Well, hari ni Aisya and her sis-in-law pergi ke gerai pakcik dekat dengan umah dia untuk membeli kuih-muih...While in the car, they were talking about this guy she admired so much! She said to her sis she had made up her mind...She will take dis guy out of her system...Dalam pada dok bercakap tu, sampai2 je kat gerai pakcik tu, guess wut!? Dat guy together wit his MOTHER were there...tgh beli kuih juge...Tak pernah2 selama ni aku jumper dia ni selain daripada kat kompleks sukan tu, kali ni dalam pada aku dah tak nak jumpa dia...Jumpa kat gerai pak cik tu pulak! Plzzzzzz, stop testing me!!!
Hurm...So, she was like going hysterical in the car...So, her sis finally dapatlah tgk guy yang diminati oleh adik iparnyer itu...Pada dia taste adik iparnyer ni mmg tak penah silap tapi tu yang tak pernah nak dapat tuh!!! Akakakakakaka...Haih~! Marah!

My another wish is granted...yang mana aku nak sangat tgk dress up dia....yerla, balik2 tgk dia jog, suar pende…

...there goes my chance (yg entah ke berapa kali)

Image
I hate myself... I dunno la, trauma masa sekolah dulu wat aku cam takut nak approach guy yang aku suka...and its like stuck wit me till today...

Yesterday, I was walking right beside dis guy but i dun noe why i cant even look at him and say juz a simple "hye" ... Very stressful when i think about it... Itu antara jarak yang paling dekat aku ngan dia setakat nih! Kepala aku ni berat gilew nak pandang dia ke...aku tunduk jew cam besa mengadap trek yang berutu tuh...I think I'm not gonna make it...I juz cant do it...No matter how hard I try to push myself still I got dat "fear" coming over me everytime I try to approach someone I admire...
So, I guess I juz let it go as usual...harhar...sedey sebenarnye...sigh~!

I think it'll be great if im not seeing him for this time being...yeah, to get him out of my system...At least, I can go back to where I was...I actually had pulled this guy out of me but hurm, i bumped to him back and it happened last month kan...so, da…
7 fakta tentang saya :

1. I lurve to listen to music and dance to d groove kalau rasa nak buat camtulah. Ngeee~

2. I stop approaching guy yang aku minat since the tragedy in 1998 ... Aku form 1 masa ni...hehehehe...If I like someone i'll juz keep it inside (love lockdown...), Perhati dari jauh...Kalau melepas aku sedey, tapi padan muka! =P (So, now you all noe...alrite..)

3. Bila aku tension aku menari...menarilah cam org gila...melepaskan geram...harhar...Then, cari tempat yang tenang, mendekatkan diri pada tuhan (talk to HIM, anyway i have no one to listen)...menangislah sepuas hati masa tu..hurm...

4. Lurve to cook but tak pandai sangat...lurve to bake tapi still in learning process...alwiz risau akan diriku yang tak cukup sifat as a women nih...harhar...

5. Bab2 hafal jalan aku mmg fail! huahuahua...so, aku sentiasa sesat semasa kat KL harhar...tapi lama2 aku okey but then dah kena pindah Penang...kena hafal plak jalan kat sini...MARAH!

6. Aku suka shopping!!! Tapi I alwiz do a lot…

-Beau Quotes-

Image
MyNiceSpace.com


SoMetHiNg FoR SoMeOnE I AdMiRe FrOm AfAr

Sesuatu yang datang daripada hati
Sukar bagi diri fahami
Sejauh mana ia pergi
Sejauh itu kita akan terus berlari
Seakan Mengejar sesuatu yang tidak pasti
Di kala segalanya di sisi
Hilang kemanisan yang pernah digilai
Di saat diri sepi
di situ pencarian mulai kembali
Segar menerpa yang dulu dibuangi
Hingga di satu masa tiada lagi
Mahu kanan ataupun kiri
Hanya sepi menemani diri
Tersentak diri lantas menangis
Menagisi sesuatu yang takkan kembali

Sesuatu yang datang daripada hati
kian hari hebat menari
Terus memberi harapan yang tidak pasti
kembali diri menagih lagi
janji palsu mainan hati
ku pegang semua yang ku miliki
sampai nanti tiada yang pergi
sampai nanti tiada ku sepi
Hadir kau pelengkap diri
setia pengikat
andai engkau pemberian Illahi
hebat ku sekat
andai kau sekadar mimpi




p/s : Saja2 suka...kalau rima tak betul harap maap...ikut suka ati aku jew ni...wuts important come right from my heart okey....terus jotted down here...hummm