Posts

Showing posts from January, 2011

Saya Emosi

Assalamualaikum,
Entri kali ini hanya untuk meluahkan rasa ketidakselesaan dalam diri yang disebabkan oleh berita2 yang kian menyendatkan otak. Waduh2~!!! Sebelum ni Tunisia, sekarang dah ke Mesir lepas ni negara mana lagi??? Ada ura2 mengatakan Jordon pulak ... Kenapakah??? Bencana alam sekaligus ngan bencana yang diciptakan oleh manusia. 
Kita berbanjir di sini, mereka berusuhan di sana. Nak kata apa yea, ujiankah? Balakah? Peringatankah? Ramai jugak student Malaysia dekat Mesir tu yea (11,000 orang) ... Tak sangka pulak seramai tu... Macam manalah keadaan diorang sekarang ni? Jiran aku sorang ada dekat sana, baru je pergi. Dalam dok soseh2 nak blaja sampai PHD kat sana, sekali dah jadi macam ni ... =| Tak dapat nak kata apa. Tadi berita, ada pelajar Malaysia di Rusia, datang cuti2 kat Mesir tersangkut sudah di Mesir dan status mereka ketika ini masih tidak diketahui. Haiyo~!!!
Talian telefon, internet, semua alat komunikasi dan untuk berhubung disekat. Banduan seramai 5000 orang terlepas. B…

Lemon Meringue Pie : 1st Experiment

Image
TADA~!! ... My 1st horribly done Lemon Meringue Pie .... I got the recipe from si FatAussieBarstard ni.
Urgh! frust jugak pada mulanya siap emosi lagi okay kat dapur tu ... T.T Boleh emosi buat pie? hahaha
But seriously, nampak macam senang tapi kalau dah nama pun orang yang baru nak belajar memasak macam aku ni, sangatlah susah sebenarnya....Apatah lagi nak kena sukat2.

Okey, this is how a Lemon Meringue Pie should look like....Compare tgk dengan aku punya. Aku punya tu dah ada rupa pudding caramel dah.

I wish the one I made just like the photo above .... wuuuuuu~ T.T
Dari segi rasa pulak .... hurm, I don't suggest anyone to eat it .... Crust dia memang aku buat jadi, hokey~!! Tapi malangnya part penting yang sepatutnya jadi tak jadi dan bila part penting tu tak jadi maka tak jadilah keseluruhannya. Sekian. =p Lemon filling dia terlalu masam, rasa betul lemon dia tu ... Aku tak sure if that's how it should be taste ... and as for the meringue, kesilapan di situ sebab tak pukul kasi…

Saya terharu...

Image
Saya terbaca artikel berkenaan seorang tokoh daripada link yang di'attach' pada status fb seorang rakan ... Sangat terharu actually membaca bagaimana kehidupan tokoh ini sejak kecil sehinggalah berjaya menjadi orang Melayu terkaya di dalam Malaysia ini. Sumber inspirasiku.

‘‘Saya guna pesanan ibu itu supaya separuh daripada pendapatan diberikan kepada orang kurang mampu, itulah yang telah memberikan saya keinsafan.
‘‘Malah sampai sekarang, sumbangan kepada 15 keluarga tersebut terus diberikan, kalau yang meninggal dunia diganti dengan orang lain.
‘‘Tuhan sudah memberikan segala nikmat, semuanya saya dah rasa, apa lagi yang kita mahu, maka nikmat itu perlu digunakan bagi faedah kepada orang ramai terutama pelajaran.”
Bercakap mengenai kejayaan beliau pula;
‘‘Daripada keinsafan itu, kita cari rezeki macam tidak ada hari esok, saya usahakan sejak dari tahun 60-an dan telah melalui kepayahan dan kesakitan.
‘‘Dan sehingga hari ini syarikat lori dan beras yang merupakan perniagaan …

Apa yang aku cari ...

Image
...dalam diri seorang lelaki


Bukannya kacak, bukannya tampan Tapi biarlah di dalam hati ada taman
Bukan senda bukan gurauan Tapi memang itu kenyataan
Sahabat, kekasih, pelindung dan 'soulmate' Imam, penasihat, juga peng'update'
Suka mendengar, bertutur dan memberi komen Tapi bukan pula macam 'judge American Idol', Simon.
Dalam berbicara, ada tawa hingga menampakkan baris gigi Dalam ketegangan, ada pujukan pelembut hati
Bijak menegur hingga tidak menyakitkan
walau seribu kali dengar pun, 'i don't mind'
Indah sungguh bila direnung, penyejuk sang mata dan hati Sinar iman sentiasa menghiasi, tak jemu pandang berkali-kali
Bila tiada cukup terasa, seakan dunia gelap seketika Nasihatmu sentiasa terpelihara, semoga kekal sehingga ke Syurga
Heee....Terjiwang seketika...tapi tak pe kan??? ummmmmm~ *sambil memain2kan jari di keyboard =p

Till Then, -ToOdLeZ-

Enlightenment

Recently, I was checking on my facebook and suddenly I bump to a post made by a friend ... hurm, not exactly a close one actually ... Okay, doesn't matter. First of all, I have nothing against what the person may belief but sometimes it quiet annoying when you just like to bash on people's belief and good advices ... Seriously, it's a good message sent from some people who concerns a lot about Muslim's women behavior nowadays that could effect themselves and also the people of the opposite sex.
I believe some of you have seen this video: Sila klik saya, saya tak boleh klik diri sendiri
So, it doesnt matter what your belief ... Just respect others because you have no idea about the religion. I believes that every religion have their own dos and donts ... so stop judging others ...
Okay, let I explain the video...
The video touches on 2 things ... One, about how some Muslim's women loves to upload their picture in condition where they unaware of how they represent themsel…

Wajah Baru

Image
TADA~!!!!!!!
Setelah dekat seminggu lebih ditutup, akhirnya blog ini dibuka semula. Kepada anda2 yang tercuak seketika kerana menyangkakan anda di'block' daripada membaca blog saya, you all got it wrong. Blog ini pada asalnya memang tidak diwar2kan pun tetapi setelah sekian lama memikiokan hal ini, akhirnya saya membuat keputusan untuk meng'expose' alamat blog saya ini di FB (facebook) ... Gitulah .... =p
So, Apa pendapat anda tentang wajah baru blog ini? Cantikkah? Perlu diperbaiki lagikah? Tak berapa menarik? BOSAN?
huhuhu....maklumbalas anda amat dihargai ... wink~ 
 Till then,  ToOdLeZ

Reborn!

Image
What's in store for the new resolution???