Lemon Meringue Pie : 1st Experiment


TADA~!! ... My 1st horribly done Lemon Meringue Pie .... I got the recipe from si FatAussieBarstard ni.

Urgh! frust jugak pada mulanya siap emosi lagi okay kat dapur tu ... T.T
Boleh emosi buat pie? hahaha

But seriously, nampak macam senang tapi kalau dah nama pun orang yang baru nak belajar memasak macam aku ni, sangatlah susah sebenarnya....Apatah lagi nak kena sukat2.


Okey, this is how a Lemon Meringue Pie should look like....Compare tgk dengan aku punya. Aku punya tu dah ada rupa pudding caramel dah.


I wish the one I made just like the photo above .... wuuuuuu~ T.T

Dari segi rasa pulak .... hurm, I don't suggest anyone to eat it .... Crust dia memang aku buat jadi, hokey~!! Tapi malangnya part penting yang sepatutnya jadi tak jadi dan bila part penting tu tak jadi maka tak jadilah keseluruhannya. Sekian. =p
Lemon filling dia terlalu masam, rasa betul lemon dia tu ... Aku tak sure if that's how it should be taste ... and as for the meringue, kesilapan di situ sebab tak pukul kasi kembang betul2 (creamy)... Aku dah penat dah masa tu, sebab tgk tak jadi jea ... So, agak give up kat situ =p

So, end up ... dengan lemon filling yang tak jadi (It suppose to be thick but the one yang aku buat absolutely unthickable =p) ... Sangat lama kot kacau atas dapur, tgk orang tu buat kejap je dah likat...haih~! 

Tapi takpe ... Semangat dah ada dah tu, cuma perlu lebihkan praktis ... Kena buat benda yang simple2 dululah rasanya ... Something yang more to eastern cuisine rather than western cuisine, right?
Lepas ni nak buat apa pulak yea??? (^__________^)
Alright, till then,
-ToOdLeZ-

Comments

i M a Z a i M i said…
eeeee....nampak sedap! ade delivery x ke sini?
aDyLLa OmaR said…
nampak sedap la! nak nak =)
ima....tak jadi T.T
sedey =(
wahai cik dylla ... dont judge a pie by it's look ... =p

tak jadi tu...nnt next time kalau datang seru nak buat lagi sekali, adalah...hehehe =p
zura said…
xpe..practice make perfect...try again k...
wat lasagna plak.. =)
lemon mereng~ lalalala~ :p
Bai - hehehe, thanks!!! (^^,

faer - make a cartoon bout my lemon meringue pie (^______________^)