"Anda buat anda dapat."


17/9/09 sudah...and dah masuk malam yang ke-27 Ramadhan ... Macam sekejap je rasanya, kan? Rasa macam sedey jugaklah ramadhan kali ni sebab tak tercapai lagi cita2 ... huhu ... entah jumpa lagi ke idok ramadhan yang akan datang nanti ... actually, i was talking bout malam lailatulqadar...

Sepanjang 5 hari aku berjaga (yes, aku sangat gigih nak tgk apa yang orang2 selalu cerita ttg malam lailatulqadar ni) ... So, for 5 days nothing happened until satu hari ni tak silap on 26th ramadhan, pagi rabu ... Actually, aku memang sangat letih pada hari tersebut dan aku ade paper pada hari tu, study dah dekat kul 1 lebih ... balik bilik terus pengsan, On that day, aku tak g trawih aku tak bangun solat malam pun ... Aku tak tau kenapa tapi aku mmg sangat letih tahap tak leh blah punya, sampai nak bangun sahur pun berat tapi thank GOD ada kawan aku ni kejutkan ... So, masa sahur tu aku sorang2 actually sbb rumate aku tak balik bilik...dia pun ada paper, so dia gi study ngan cliquenya and tido sana terus ... So, i was left alone =(

Masa ngah bersahur tu, dalam kul 430 something la, aku dengar bunyi orang ketuk pintu sangat kuat, seriusly....sangat kuat (dalam hati aku - sape yg ketuk pintu time2 camni kuat camtu?) .. Aku cuba ignore, tapi bila lama2 tu cam takut lak ... Aku nih kekadang berani tak bertempat tapi kali ni aku takut untuk bukak pintu nak tgk sapekah gerangan tuan punya badan yang mengetuk pintu sangat kuat tuh ... Aku pun mendiamkan diri, sampai ada seseorang yang bukak pintu and keadaan jadi senyap balik ... jiran aku a.k.a kawan aku Ena, dia yang bukak pintu coz it sound like it coming from her door .

Esok tu, terbukala cerita sorang2 ... Ena had her own story and aku pun rasa something semalam...Aku pun terfikir adakah semalam malam yang aku nak sangat temui tu? Aku dah ter'miss' ke? Rasa menyesal, sedih, kecewa, nak nagis, semua bercampur-baur ... Dahla test Database susah nak mati (Nyampah!) ... Dengan, ditambah lagi satu berita 'gembira' aku tak dapat join parent aku wat umrah becoz i dont know wtH is wrong with the saudi arabia govt rules bout "....sister will not be allowed to come even with parents
."
Aku sangat sedey satu hari tu... =(

Ujian ke ni??? Ujian di bulan Ramadhan yang sangat banyak so far aku rasa, I had health problem yang tak betul2 baik sampai ke hari ni ... almost a month i think... Ape2 pun kita mesti think positive - ujian yang datang kadang2 untuk mengampunkan dosa2 kecil kita ... Alhamdulillah sekurang2nya kurang beban dosa aku, kan??kan??kan?? =D (suka hati aku je =P)
Apa2 pun iman di dada perlu dikuatkan.

Bahayanya kalau tak kuat iman di dada macam2 perkara boleh terjadi ... Baru2 ni, ada kes bunuh diri - one of student kat tmpt aku blaja ... Agak sedey ceritanya but i dont think i'll put it in here sebab sejauh mana kebenaran perjalanan ceritanya tu aku tak sure ... Dengar cerita2 orang sahaja ... Sayangnya, lagi beberapa hari je nak raya ... Kenapa tak fikir panjang? kesian parent dia...Agaknya mmg tak tertanggung dek badan kot masalah dia tu tapi bukan ke ALLAH tidak akan menurunkan ujian ke atas hambaNYA melebihi had tanggungan yang boleh dipikul hambaNYA?

Apa2pun, Selamat menjalani ibadah puasa yang dah tinggal akhir2 ni ... Semoga mendapat keberkatan puasa kali ni ... dan seterusnya Selamat Berhari Raya ... Andai ada kata2 dalam entry saya selama hari ni, kalau2 terbaca menguris perasaan pembaca2 harap dimaafkan dari hujung rambut sampai hujung jari kaki ... Hehehe

Kepada yang menunggang motorsikal balik raya ni, tungganglah dengan selamat jangan kelam-kabut...tak lari je kampung korang tu - dok statik elok kat tmpt dia! =)
Kepada yang memandu pulak, pastikan memandu dengan selamat supaya anda tak langgar orang, orang tak langgar anda (pesanan utk diri sendiri gaks ni) ... huhu ... Saling jaga-menjagai =D

HAVE A NICE TRIP PEOPLE - May you go in one piece and come back with one piece .. yosh!



p/s : kepada yang ada paper lepas raya tu, bawak2 beringat la yea...bawak ler note sambil beraya umah orang...huahuahua (T_T) - Akulah tuh!

Comments

eM. said…
selamat hari raya cik rumet =)
selamat ari raya asila!!!