Picture = Picture (^_^)


Since aritu cakap nak show picture semasa di sana, so here they are (^_^)

Letak sikit2 saja coz most of the picture already uploaded in my facebook =D




Di malam ari ... (Tak penah sunyi pong) Even di pagi2 buta hari =p


Di Jabal Rahmah, Padang Arafah .... Best betul kat sini ... Doa minta jodoh yang BETANGGUNGJAWAB, SETIA, hensem, arkitek (tetiber tulisan kecik), BERIMAN, BAIK AKHLAK (sambung balik tulisan besar), BLA...BLA...BLA .... =p
gurau je....tapi bertanggungjawab, setia tu betullah tu ... huhu

Masa tengah nak doa kat atas tu, punyalah sibuk bebudak dan separa budak suh amik photo ... "photo....photo..." Kalau tak sabar dah lama kena lempang free2 je ... Ada sorang ni, siap boleh berkasar pulak dengan aku ... Tapi takpe CUBAAN~ (buat tak tau je)


Menurut my Mom, masa dia pergi Haji dulu around 1994 tak silap ... Tak ada tangga untuk naik ke puncak bukit sekarang je baru dibuat tangga ... Dulu ayah aku ler yang carry mak aku sampai atas nun (How, Shweet~!) - Nak jugak orang carry =p

Gambar kat bawah ni naik unta larh ... rasa macam nak terbalik ke depan ... Kesian unta ni sebab aku naik kuat giler atas belakang dia - Perasaan dia aku ingat dia punya belakang tu sama macam belakang kuda =p kihkih ... Anyway, its a wonderful feeling naik unta ... hehehe





Gambar kat atas ni (bawah kaabah) - Ini adalah Jabal Thur ... Tempat Nabi kita dan Saidina Abu Bakar menyembunyikan diri ketika dikejar oleh orang Kafir ... Labah2 dah tolong cover up untuk memperdayakan orang kafir nih tapi si cicak buat hal but anyway, helah tu berjaya jugak ... Aku dengar labah2 je sebelum ni rupanya burung merpati pun de gak tolong ... Dia bertelur di situ - Burung merpati ni takkan bertelur kalau ada orang (dats from what i hear kat sanalah)

Hurm, since banyak lagi tempat untuk dilawat kitorang diberi masa 20 minit je untuk berada di sini ... So, tak dapatlah nak panjat bukit tu sampai atas ... Well, kalau korang nak tau ada tau yang panjat sampai atas tu - it takes around 2 hour to be up there



Kita minum susu unta larh .... hehehe .... unta2 kat sini mmg friendly ... Ada seekor tu aku gerak je, dia dah datang kat aku ... Rupanya dia nak apa yang ada kat tangan aku (susu unta) - cute!

Alrite lets story pasal unta ... Unta ni kalau korang nak tau antara binatang yang tak akan kawin dengan ibunya sendiri ... Dahsyat,kan?? Aku pong baru tau ... Kalau kata nak kawinkan jugak kena tutup mata dia tapi jangan sampai dia tau kalau dia tau confirm dia kejar orang yang kawinkan dia ngan mak dia sendiri tu ... Itulah story yang aku dengar di sana ... Unta ni jugak dikatakan sangat berkhasiat the whole body sampai ke air kencing dia ... Hurmm, daging dia katanya elok untuk org penat ... Apa2pun, semua binatang ada kelebihan masing2 ... Kita manusia ni je yang nak kaji atau tidak ... Setiap kejadian tuhan tu semuanya ada manfaatnya ... Kalau such a waste buat apa nak cipta,kan? correcto mundo!





Tiga gambar kat atas ni, dekat museum Architecture of Two Holy Mosque - MasjidilHaram & Masjidil Nabawi.



End of picture - Kenangan terindah berada di sana ... Aku dalam ihram masa di KLIA ... Sampai Mekah subuh ... Sebab nak settle hal2 kat airport di Jeddah ... Actually sampai Jeddah magrib (about 730 pm) ... Miss time di sana ... Hotel yang kitorang duduk di Mekah telah dirobohkan ... Kawasan hotel aku duduk tu termasuk dalam kawasan2 yang akan dibangunkan selari dengan projek pembangunan area Masjidil Haram ... Semuanya dijangka siap in 2 years time ... Ayah aku cakap insyALLAH kalau dah siap semua lagi 2 tahun tu nak ke sana semula ... tengok apakah perubahan yang dah berlaku

Alrite, peeps .... till then

ToOdLeZ


p/s : Gamba aku kat Madinah tgk kat facebook jela yer...hehehehe ... pemalas nak upload gamba berulang2 kali =p

Comments

i M a Z a i M i said…
bestnyer tgk gambar2 ni...teringin je nak g sane >_<"
InsyALLAH ..

yang dah pergi ni pun rasa nak pergi lagi ... best holiday getaway! =D
aMaLiNa asyIKin said…
waa...best..baru je tgk ni..teringat balek mase mude2 g dlu ~_~
i M a Z a i M i said…
sgt tenang tgk gmbr2 kat sane

*hopefully akan berkesempatan ke sana =)
Amal = waaaa, lagi awal dia pergi ... huhu

Imah = InsyALLAH

rindu nak tawaf kaabah tu
Faer ... jom! (k,dah ajak...) kikikiki =D
Fath_n!e$@ said…
alhamdulillah....smpai sudahhhh

Popular posts from this blog

Tag Lagi ...