kawin : kawin : kawin


Since sekarang ni musim cuti sekolah maka kita pun akan mendapatlah jemputan2 ke kenduri kahwin ... Seperti biasalah, aku suka pergi becoz aku nak makan je ... lalalalalala~ Dan of coursela aku suka tengok plan wedding orang, huhu ... yer ar nak kasi sikit2 idea yang munasabah untuk wedding sendiri pulak nanti =p

So, baru2 ni aku chat dengan sorang kawan lelaki ... Dah lama kitorang tak chatting together2 ... Dia kira adik2 ar (muda setahun dari aku) ... So, borak2 dia pun cakap le dia dah nak kahwin march next year (tertelan air liur kelat) - Dalam hatiku berkata, "Awalnyalah hang nak kawin...." huhuhu ... tapi dekat dia aku cakap le "Ha, ye ke??? oklah tu" - Hipokrasi (kua...kua..kua...) Hai, sedih sungguh aku macam ni ... Tapi seriously, best ke kawin awal ni??? Especially utk lelaki, best ke korang????

Aku ni bukanlah nak pesimis pada lelaki2 yang kawin awal ni tapi kan at the age 23,24 to end up zaman bujang korang, are you ready and willing to commit your whole life to a new phase of life yang makin mencabar ... Pada yang dah ready to baguslah aku pun respect korang sebab yelah bukan senang wo nak tanggung anak orang (rohani dan jasmani) ... Tapi pada yang tergelincir di separuh jalan pulak, macam mana? Suddenly something hit you at the head - Jumpa kengkawan bujang yang masih enjoy dengan life diorang and as for you, you can't no longer do what they can do unless you are willing to break the rule and tak amik peduli pasal keluarga korang (i don't know about that-lah).

Masa lepak kat Secret Recipe dengan my girlfriends last week, tengah2 borak tu masuk satu couple nih, very muda (the wife and the husband) - Tak tau ler kalau diorang bukan husband and wife tapi perempuan tu pegang baby ... So, kitorang assume they one happy family ... One of my friend dah mengerutkan muka sambil berkata dalam nada berbisiklah "mudanya..."

Okay, obviously some people mungkin beranggapan kawin muda ni macam satu tragedi pulak. Macam perkara tu sangat pelik - Perempuan kawin muda kita tak berapa nak kisah sangat tapi when it comes to guy, macam sedang menonton satu freak show. Well, actually nabi kita pun kawin seawal umur baginda 25 tahun ... Ada beberapa faedah kawin muda ni sebenarnya, selain daripada nak melengkapkan kehidupan single-mingle yang tak berapa nak syok tu, kita jugak dapat mengelakkan maksiat, bila kurang maksiat kuranglah anak2 yang dijumpai di tepi longkang, dalam masjid, dalam tong sampah, dalam tandas, tepi jalan dan sebagainya ... Keduanya, dapatlah menambah bilangan penduduk di sesuatu kawasan tu - yelah dah kawin takkan tak beranak-pinak, rite??? So, blh le menambah bilangan election sesebuah kawasan utk sesebuah you-knoe-what, okay move to another sebab ... Sebab ketiganya, bila kawin muda tu kita dapat spent masa ngan cucu2 awal pada mungkin usia lingkungan 40-an ke, awal 50-an ke - So, tak tua sangat untuk nak melayan keletah cucu2 and tak penat sebab kita masih ada tenaga (life begins at 50! hehe) ... for mothers, kita masih leh stay up-to-date in the world of fashion with our daughter (wah~!) - at least bolehlah berkongsi pengalaman, still can cope with what they talking about (gitu ler...huhu) ... Amacam??? Boleh diterima akal???

Walauapapun, as for me aku tak membantah habis2an kawin muda ni and tidak pula sokong giler2 sebab aku pun tak tau bila aku nak menamatkan zaman bujang aku (wahahahahaha - nages dalam ati) ... Aku nak capai dulu, apa yang aku nak capai ... I must have mistsubishi lancer aku dulu (tak kisahlah ada orang kata perempuan bawak keta besar2 lelaki takut nak dekat - huh! at least yang nak approach to are GAME for it! Bukan sembarangan lelaki, betul????), bercuti di Gold Coast with my fwen, Pusing satu Malaysia, spent my money to my parents (ajak diorang g makan angin together2) ... Hurm, that should be it ... After that, just take me! Heeee =D




To all my friends yang dah nak berkahwin tu, CONGRATULATION!!! Semoga berbahagia hingga ke anak,cucu,cicit,piot etc ... hahaha




ToOdLeZ



p/s: Nak wedding atas kapal! wuuuuu =p

Comments

zura said…
THANX WISH ME..AHAXS..

neway bnda nieyh kan dh tertulis sejak azali, rezeki, jodoh, ajal, maut ALLAH dh tetapkan..

kita merancang tapi ALLAH yg tentukan..so, trima dengan redha..insya'allah ada hikmah disebaliknya yg kita xtau..
Wah~!

Bilakah??? heeeee ... Apa2 jgn lupa jemput .. nak jemput utk testing mknan pun okay gaks ... lalalalala~
i want to,
but is it because i need to?

Ahaks~ dunno what to say.

Income comes first.
When income comes then marriage is available =3
of course income first ... kalau tidak nak kasi anak orang makan apa??? Ini bukan macam main pondok2, tawin2, papa&mama masa kecik2 dulu ... ini betul2, maaaa =D