Worries for the 'future'

Assalamualaikum (uish, 1st time rasanya bagi salam sebagai pembuka bicara kat blog =p)

Okay, today's entry adalah rentetan (is that a right word??) - kira macam diilhamkan daripada berita yang aku dengar kat radio IKIM tadi about gadis remaja (dah tak gadis dah) berumur 14 tahun yang merakamkan ke, dirakamkan ke atau terakam secara sendiri (aku pun tak pasti) melakukan hubungan seks dengan 5 orang lelaki berumur 20-an secara bergilir-gilir .... Perbuatan dia tu telah terbongkar oleh ibu bapa perempuan tu apabila salah sorang family members meninjau handphone tersebut ... Sumber dipetik daripada Berita harian - bertarikh hari ini.

Okey, bila mendengar berita2 macam ni datang satu perasaan yang agak mencuakkan diri aku yang sememangnya cepat cuak dengan berita2 yang tak bape sedap didengar ni - (Nak bawak evo tapi cepat cuak ... apakah? kihkih)
Adakah ini salah ibu yang mengandung??? heeeee
Adakah sebab ibu bekerja so jarang berada di sisi anak-anak membuatkan mereka lebih gemar melepak kat luar and bila lepak kat luar jumpa lak kawan2 yang entah hape2 ... Dah mula buat kerja2 yang kurang enak didengar ... Lepas tu ape? Dadah? mencuri? Ragut? Rogol? bla...bla...bla...

As for me I was blessed with parent yang mmg terbaik .... my mom adalah suri rumah sepenuh masa, so dia mmg selalu keep her eyes open for every each of us ... harhar ... Macam aku dulu, bila dah start sekolah rendah segala apa yang aku buat akan dipantau ... And senjata utama mak aku adalah abang aku nombor 2 ... hehehe (klaka lak bila ingat balik =p) ... Aku memang takut dengan dia masa kecik-kecik ... So, mak aku ni bila ada je benda yang dia larang tapi aku nak buat jugak - Dia akan gunakan abg aku yang nombor 2 tu ...hehehehe =p

Itu bagi ibu-ibu yang menjadi suri rumahtangga sepenuh masa, bolehlah mereka berbuat demikian tapi macam mana dengan ibu yang bekerja??? ... Wanita sekarang yang dah belajar tinggi dan nak hidup bekerjaya (Aku kira termasuk dalam golongan nih la..heeee) macam mana tu??? Kerja memang of courselah nak kerja ... Bila dah kerja, duk setahun ke dua tahun ke tiga kita pun kahwin ... Bila dah kahwin kita melalui proses2 normal after married then pufff we pregnant - Dapatlah one cute baby =D ... Lepas tu macam mana???
We will off to work early in the morning (bagi yang duk kat KL tu ler) and come back home after the sun almost down ataupun lewat lagi ... Masa kita sangat terhad untuk diorang ni ... Itu tidak syak lagi penyumbang besar kepada gejala sosial yang develop almost everyday dalam diri bebudak sekarang nih - Kelebihan masa di luar rumah berbanding di dalam.

As for teenagers, diorang memerlukan someone to talk to bagi setiap perubahan terhadap diri mereka (girls teenager especially) - So, they need somebody to be there ... So, bila nak jumpa mak sendiri pun macam susah je - Itulah yang buatkan diorang lebih dekat dengan kawan2 ... SEMEMANGNYA pengaruh terbesar adalah daripada kawan2 ... Kalau baik kawan2 anak tu, InsyALLAH baiklah dia ... Kalau unfortunately dapat yang ala2 NATES tuh??? Masak ler~
As for boys, masa nilah diorang nak cuba segala benda ... Tanpa kira baik ke tak baik ke diorang blasah je semua ... Aku pun penah remaja tapi alhamdulillah aku takdelah nak try benda yang bukan2 ... Mungkin sebab kawan2 aku semuanya baik2 kot ... hehehehehe (grin~) Plus, my mother's EYE on me =p

Clearly it is not easy to be a women, a mother to be exact ... Walaupun, belum berkelayakan untuk kahwin apa tah lagi menimang anak dan bergelar ibu ... Kita tak boleh nak lari daripada berfikir berkenaan hal ni (bagi yang tak terfikir tu - erm, suka ati korang ler ... aku tetap nak fikir) ... Maybe sebab dah ditanamkan dalam jiwa setiap wanita ni ada perasaan concern yang sangat tinggi but it's not that lelaki tak de sense of concern tu ... Cuma, ibu nih dia punya perasaan tu lain ... They so dear to their children compare to father.

So, Apakah jalan penyelesaian yang terbaik??? Memilih kerjaya sebagai guru??? Guru kira banyak le juga masa diorang yang leh spent dengan anak2 ... Especially, bila cuti sekolah ... Kalau kerja pejabat ni, hurmmmm....pepaham jela.

Find a very rich hunky guy?? ark...ark...ark... (bak dialog dlm citer pisau cukur - "..ini untuk masa depan anak2 i..." betul kot camtu dialognye =p) ... So, kita bolehla duk umah tu menjadi ibu yang sejati ataupun watla perniagaan secara online (ala, boleh je buat apa2 pun kalau kite berkehendak).

Actually, perkara ni pernah dibincangkan dengan one of my girlfriend - Dia pun macam aku berfikir pasal future problems yang mungkin bakal kita hadapi ... But anyway, there is always a solution to a problem..Kita je yang perlu memikirkan jalan penyelesaian yang terbaik untuk masalah2 tersebut ... sigh~
Parenting is not an easy job.

Apa2pun, DOA adalah senjata umat mukmin! Apa-apa yang kita buat kita berusaha, berdoa dan berserah ... Doakan zuriat kita ni termasuk dalam golongan orang2 yang beriman dan sentiasa berada di bawah perlindunganNYA, jauh dari segala pengaruh dunia yang negatif ... Amin beramai2~ =D

Fikir2kanlah~ =D

ToOdLez

Comments

Hehehe one more rule of thumb:
Buat baik kat orang tua coz apa yang kita buat pada mereka, satu hari nanti zuriat kita akan balas balik kat kita tau~ karma? =p

Sesungguhnya ia ditangan yang Maha Adil~
So true ... Itu sudah semestinya!

thank you (^_^)
mak saya adalah wanita berkerjaya sepenuh masa dari saya lahir hingga sekarang.. cuma pernah setahun atau dua tahun saja die tak bekerja dan duduk rumah jaga anak2..waktu saya berumur 10 tahun..waktu itu indah macam tak payah berebut naik bus..mak hantar mak jemput..hohoo..tapi it lies on the children themselves..kesedaran dr dlm diri anak2 akan buat mereka fikir dua tiga kali b4 mencemarkan nama baik mak bapak..erk erk

gile panjang komen..tak tau nape tapi nak kimen pjg2 gak..sirius lak tuh..hehe..*crap*
betul jugak .... bergantung kepada anak2 tapi anak2 sekarang ni, tersalah diberi susu kot ... susah nak ingat mak bapak bila buat sesuatu ... ikut suka ati diorang je =p

he...he..he...

Popular posts from this blog

Tag Lagi ...