Perkahwinan + wanita = perjudian - #11


Do you know where you're going to?

Do you like the things that life is showing you?
Where are you going to?
Do you know?
Do you get what you're hoping for?
When you look behind you there's no open door
What are you hoping for?
Do you know?

Hurm, those question taken from Mariah Carey song, Do You Know...Today, something like hitting hard to my brain! Aku macam tersentuh about certain thing...

One friend, came to me and she starts to story pasal rumahtangga sahabat baik dia...She like really defense of her best friend...Dia kata, kawan dia nih dah kena main dengan husband sendiri...Husband dia so damn baik depan wife dia but then belakang wife dia, he play with another girls...I asked her, is she pretty? but my friend didnt answered....I asked her another question, they have children together? Still, she didn't answered me...So, i juz let those question passed and come out with another question (hahaha...aku sangat curios), how long have they been together? Now, she answered, 2 years!

Aku macam terkedu sekejap...2 years!? For godsake, 2 tahun patutnya kemanisan perkahwinan tu masih ada....Kenapa cepat sangat berubah hati? Kenapa sanggup mainkan perasaan bini sendiri yang according to a friend of mine here, so nice to her husband...Aku berbalik berfikir tentang apa yang kakak ipar aku pernah cakap dekat aku satu masa dulu, "kita perempuan nih, kawin macam satu perjudian...kalau lepas kawin suami kita tu baik sesangat beruntungla (jackpot!) tapi kalau lepas kawin dia berubah jadi S***N, we can only say kesiannnn...." Hurm..aku pun mengangguk je...Datangla macam mana jahat sekali pun lelaki tu, kalau dah sayang...we'll stick to him like forever, berkemungkinanlah...SO, betullah apa kakak ipar aku tu cakap...Now, I see....

So, kawan aku nih pun keep telling me the story of the unfaithful husband...Dis guy not even date another girl behind his wife back but he also slept with them...I refuse to listen further more coz it's like freaking me out...my friend did show me the husbandla thru online stuff, GOD! aku rasa sangat jijik ar tengok husband dia nih...entah, perasaan tu datang sangat mendadak....He disgust me, aku rasa dia nih sangat kotor....oh, remember my fav song beware of the dog...this one, that song suits you...Nasib baiklah aku nih manusia, aku jijik pun tak de effect kan, tapi bayangkan mendapat kutukan dari DIA...

Lepas dah bercerita tuh, aku pun cam bersimpati dengan kawan kepada kawan aku nih....

On the way back home, while driving, I have all those stuff line up to be figure out by me....what if those thing happen to me? what should I do? What if it come to worst case where he starts to bit me? Lebih baik tak yah kawin...end of story... I will be happy .. well, half happy but I can feel safe , I dun have to think about those stuff...easy isn't it?

But life never goes that way....We human....We need company...we can't never live alone...Macam mana, wanita yang diciptakan daripada rusuk kiri Adam yang sepatutnya perlu dijaga, dididik, dibelai tapi dimain2kan perasaan dan hatinya?...
Well, a wise man said...orang baik untuk orang baik dan begitulah sebaliknya (tak gamak nak cakap) tapi kadang2 sebaik mana pun kita, kita dapat juga orang tak baik mungkin tu satu ujian....dan berkemungkinan kita yang perlu membimbing dia...tapi kuatkah kita untuk memberi bimbingan tersebut?

Apa2pun, kepada kaum wanita tuh...sebelum nak menggadai hidup solomu dan menamatkan zaman bujangmu dan menyerahkan the most valuable treasure u keep for soooooo long untuk seorang lelaki bernama suami seeloknya fikir2lah dulu...Siapa lelaki tu? Baik ke dia untuk aku? Siapa keluarga dia? Baik ke keturunan dia? dah kerja ke atau sok lusa aku yang kena support dia? (hehe) gay ke? (nih, soklan optional...hakhak)...buatlah istikarah sekurang2nya 3 kali...nak mintak petunjuk daripada DIA...itu lagi elok...kalau dah direct daripada atas insyallah bahagia sehingga ke anak cucu...Aku dah pun buat 5 times for 1 guy, tak nampak apa pun until one day, dia sendiri yang membuka mata aku and i dun feel anything towards him anymore padahal hari tu jugak aku baru cakap aku dah syg dia...see, ALLAH is great...di tambah dengan cite kawan aku tuh, fuh~! he seems like DAT type of guy...Jadi lebih baik angkat kaki sebelum dia angkat kaki aku and merosakkan hidup aku, aite? Iam so happy today...what a relief!

To whom it may concern, may ALLAH bless you...and hope you find the best in life...please be faithful...kita nih akan tua...tak tau ler nanti tua nak jadi apa...then, kita akan ada anak2...jangan sampai permata hati kita tu nanti membenci kita dan hilang rasa hormat terhadap kita...Dah tua mesti nanti nak mati pula...masuk alam lain...nak ke dipersoalkan dengan itu dan ini tapi sepatah haram kita tak leh nak jawab??? Nak ke kat alam tu nanti anak bini tahan si bapa dari masuk ke syurga sebab si bapa tak memberikan didikan agama yang sepatutnya kepada ahli2nya??? Hidup berlandaskan agama lebih baik daripada hidup berlandaskan nafsu...My brother once said smart people will prevail but how prevail will they be when they gonna face the down fall at the end of the day?? Go figure~!

Comments

eM. said…
This comment has been removed by the author.
eM. said…
haih...its insane to be in dat kind of position

nak masuk syurga sbb redha ikhlas dgn perlakuan suami or zalim terhadap diri sendiri kerana menter'paksa'kan diri bersama si jahanam tuh?

rumah terbakar panggi bomba...
Sometimes you have to try to get along dear
I know the truth and I know what youre thinking

Down down down down da down down down

lyrics of: Fools Gold by Stone Roses

Hey im a guy and IM scared of maybe doing it someday...X_X God, help this servant...
susah nak jawab tuh ema...tapi perempuan sejauh mana yang kita blh pergi...sedey =(

Farhan, u gonna be a great man...keep praying! bak kata abg aku ler, sejahat2 lelaki kalau tak tinggal solat insyallah tak kemana jahatnya tu...huhuhu...Kuatkan iman di dada!